Verzorging, schoonmaken en bewaren van sieraden

Gepubliceerd op 12 april 2023 om 16:12

Sieraden zijn een kostbaar bezit en het is belangrijk om ze goed te verzorgen om ze in goede staat te houden. Er zijn verschillende soorten gehaltes waarin sieraden worden gemaakt, zoals 9k, 14k, 18k en 24k. Elk gehalte heeft zijn eigen unieke eigenschappen en vereist een andere aanpak als het gaat om verzorging. In deze blog zullen we bespreken hoe je elk gehalte het beste kunt verzorgen en wat het verschil is tussen deze gehaltes.

 

9k sieraden

9k sieraden zijn gemaakt van 37,5% goud en 62,5% andere metalen zoals zilver, koper en nikkel. Dit maakt ze minder duur dan sieraden met een hoger gehalte aan goud. Daarnaast is het een groot voordeel dat 9k sieraden steviger en harder zijn dan sieraden met een hoger gehate. Om je 9k sieraden in goede staat te houden, raden we aan om ze regelmatig schoon te maken met een zachte doek en mild zeepsop. Vermijd het gebruik van agressieve schoonmaakmiddelen en chemicaliën, omdat deze het goud kunnen beschadigen.

 

14k sieraden

14k sieraden zijn gemaakt van 58,3% goud en 41,7% andere metalen. Dit maakt ze duurzamer dan 9k sieraden en meer waardevol. Om je 14k sieraden in goede staat te houden, raden we aan om ze regelmatig schoon te maken met een zachte doek en mild zeepsop. Je kunt ook een speciaal reinigingsmiddel voor sieraden gebruiken. We raden af ​​om je 14k sieraden in water te laten weken, omdat dit de levensduur van de sieraden kan verkorten.

 

18k sieraden

18k sieraden zijn gemaakt van 75% goud en 25% andere metalen. Dit maakt ze waardevoller dan 9k en 14k sieraden. Omdat 18k sieraden een hoger gehalte aan goud hebben, zijn ze minder gevoelig voor oxidatie. Om je 18k sieraden in goede staat te houden, raden we aan om ze regelmatig schoon te maken met een zachte doek en mild zeepsop. Je kunt ook een speciaal reinigingsmiddel voor sieraden gebruiken. We raden af ​​om je 18k sieraden in water te laten weken, omdat dit de levensduur van de sieraden kan verkorten.

 

24k sieraden

24k sieraden zijn gemaakt van puur goud en zijn daarom het meest waardevol en kostbaar. Omdat ze geen andere metalen bevatten, zijn ze gevoeliger voor krassen en deuken. Om je 24k sieraden in goede staat te houden, raden we aan om ze regelmatig schoon te maken met een zachte doek en mild zeepsop. Vermijd het gebruik van agressieve schoonmaakmiddelen en chemicaliën, omdat deze het goud kunnen beschadigen

Opbergen

Naast het schoonmaken van je sieraden, zijn er ook andere dingen die je kunt doen om ervoor te zorgen dat ze goed worden verzorgd. Zo is het bijvoorbeeld belangrijk om je sieraden op te bergen op een droge, donkere plaats om verkleuring van stenen en krassen te voorkomen.  Houd ze gescheiden van elkaar zodat ze elkaar niet bekrassen Het is ook een goed idee om je sieraden af te doen tijdens het sporten, zwemmen en douchen om beschadiging of te voorkomen. 

 

Het kiezen van de juiste opbergplaats is de eerste en belangrijkste stap in het veilig opbergen van je sieraden. Bewaar je sieraden bij voorkeur op een veilige plek, zoals in een kluis, kluisje of op een andere veilige plek die niet voor iedereen toegankelijk is. Als je geen kluis hebt, overweeg dan om een veilige of een afsluitbare doos te kopen om je sieraden in op te bergen. Overweeg om je sieraden te verzekeren tegen verlies, schade of diefstal. Raadpleeg je verzekeraar voor meer informatie over hoe je je sieraden kunt verzekeren en welke stappen je kunt nemen om ze te beschermen. Daarnaast kan het ook helpen om een beveiligingssysteem te laten installeren. 

 

Edelstenen

Als je sieraden hebt met edelstenen, is het belangrijk om te weten dat verschillende edelstenen verschillende zorg nodig hebben. Sommige edelstenen kunnen worden beschadigd door bepaalde schoonmaakmiddelen of oplossingen, dus het is belangrijk om te weten welke zorg specifiek nodig is voor de edelstenen in je sieraden.

 

Opaal

Opaal is een delicate edelsteen die gevoelig is voor krassen, breuken en uitdroging. Het is belangrijk om opaal uit de buurt te houden van hitte, zonlicht en schurende materialen. Je kunt opaal schoonmaken met een vochtige doek en mild reinigingsmiddel, maar vermijd het gebruik van een ultrasone reiniger of stoomreiniger. Pas daarnaast ook op met water als je opaal uit Ethiopië komt.

 

Robijn/saffier/granaat/amethist

Robijn is een duurzame edelsteen, maar het is nog steeds belangrijk om voorzichtig te zijn bij het dragen en schoonmaken. Gebruik een zachte doek of (tanden)borstel en een mild reinigingsmiddel om robijnen sieraden schoon te maken. Vermijd het gebruik van chemicaliën en schurende materialen die de robijn kunnen beschadigen.

 

Diamant

Diamant is een van de meest duurzame edelstenen, maar het is nog steeds belangrijk om voorzichtig te zijn bij het dragen en schoonmaken van diamanten sieraden. Gebruik een zachte borstel en een mild reinigingsmiddel om diamanten sieraden schoon te maken. Je kunt ook een ultrasone reiniger gebruiken om diamanten sieraden grondig schoon te maken.

 

Aquamarijn

Aquamarijn is een delicate edelsteen die gevoelig is voor krassen, breuken en uitdroging. Het is belangrijk om aquamarijn uit de buurt te houden van hitte, zonlicht en schurende materialen. Je kunt aquamarijn schoonmaken met een vochtige doek en mild reinigingsmiddel, maar vermijd het gebruik van een ultrasone reiniger of stoomreiniger.

 

Parels

Parels zijn zachte edelstenen die gevoelig zijn voor krassen, breuken en uitdroging. Het is belangrijk om parels uit de buurt te houden van parfum, make-up en andere chemicaliën. Veeg parels voorzichtig schoon met een vochtige doek en vermijd het gebruik van reinigingsmiddelen, ultrasone reinigers of stoomreinigers.

 

Smaragd

Smaragd is een delicate edelsteen die gevoelig is voor krassen, breuken en uitdroging. Het is belangrijk om smaragd uit de buurt te houden van hitte, zonlicht en schurende materialen. Je kunt smaragd schoonmaken met een vochtige doek en mild reinigingsmiddel, maar vermijd het gebruik van een ultrasone reiniger.

 

Algemeen advies

Ongeacht de edelsteen die in je gouden sieraad is gezet, is het belangrijk om voorzichtig te zijn bij het dragen en schoonmaken van het sieraad. Het is het beste om je gouden sieraden niet te dragen tijdens zware fysieke activiteiten, zoals sporten of huishoudelijk werk. Bewaar je sieraden op een droge en veilige plaats, weg van vocht en direct zonlicht.

 

Voor het schoonmaken van je gouden sieraden met edelstenen, gebruik je een zachte borstel en een mild reinigingsmiddel. Vermijd het gebruik van chemicaliën en schurende materialen die de edelstenen of je goud kunnen beschadigen. Als je twijfelt over de beste manier om je gouden sieraden met edelstenen te verzorgen, raadpleeg dan Treasure Fox voor een advies op maat via de reacties hieronder. 

 

Door je gouden sieraden met edelstenen op de juiste manier te verzorgen, kun je ervoor zorgen dat ze er prachtig uit blijven zien en hun waarde behouden.

 

 

Shop direct jouw nieuwe treasure

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.