Opaal: mythes en legendes

Gepubliceerd op 5 januari 2023 om 17:33

Opaal is een prachtige edelsteen die al eeuwenlang wordt gekoesterd. Het staat bekend om zijn unieke kleurenspel en zijn vermogen om licht te reflecteren in een regenboog van kleuren. Door de geschiedenis heen is opaal in verband gebracht met vele mythen en legendes. Hier zijn enkele van de meest populaire:

 

Griekse mythologie

De oude Grieken geloofden dat opalen de tranen waren van Zeus, de koning van de goden. Ze geloofden dat opaal magische krachten had en de drager geluk kon brengen.

In de Griekse mythologie werd gezegd dat de godin Hera haar dochter Athena een opaal gaf als symbool van bescherming. Athena gaf het vervolgens aan haar favoriete sterveling, Pandora, die het gebruikte om de doos met al het kwaad van de wereld te openen (Pandora's doos). Dit verhaal wordt vaak gebruikt om uit te leggen waarom opalen worden geassocieerd met pech.

De oude Grieken geloofden ook dat opalen genezende krachten hadden en konden beschermen tegen ziekten en boze geesten. Ze droegen opalen vaak als amuletten of talismannen ter bescherming. Men dacht ook dat opalen mensen konden helpen om in de toekomst te kijken en hen inzicht te geven in hun lot.

Opalen worden in veel culturen over de hele wereld al lang geassocieerd met liefde en romantiek. In het oude Griekenland geloofde men dat als een man zijn geliefde een opaal gaf, zij hem voor altijd trouw zou blijven. Dit geloof is door de geschiedenis heen blijven bestaan ​​en is nog steeds populair.

 

Middeleeuws Europa

In middeleeuws Europa werd opaal beschouwd als een symbool van trouw en loyaliteit. Men geloofde ook dat het geluk bracht in de liefde en het huwelijk. De beroemdste legende over opalen in middeleeuws Europa is die van de "Opaal der Koningen". Deze legendarische edelsteen zou door een engel aan Karel de Grote zijn geschonken en men geloofde dat deze steen de eigenaar grote macht en fortuin zou brengen. Er werd ook gezegd dat de opaal wensen kon vervullen, dus werd het een populair geschenk onder royals.

Een andere populaire mythe over opalen in middeleeuws Europa is dat ze van kleur kunnen veranderen, afhankelijk van de stemming van hun drager. Men geloofde dat als een opaal van kleur veranderde, dit betekende dat de eigenaar sterke emoties voelde, zoals liefde of woede. Deze overtuiging kwam waarschijnlijk voort uit het feit dat sommige opalen inderdaad van kleur veranderen wanneer ze worden blootgesteld aan hitte of licht.

Tot slot waren er ook in Europa verhalen over hoe opalen mensen konden helpen om in de toekomst te kijken. Men geloofde dat als je een opaal voor je oog hield terwijl je naar een vlam keek, je visioenen zou kunnen zien van wat er in de toekomst zou gebeuren.

Het maakt niet uit naar welke cultuur of tijdsperiode je kijkt, het is duidelijk dat opaal door de geschiedenis heen wordt vereerd vanwege zijn schoonheid en kracht. Of je nu in deze mythen gelooft of niet, het valt niet te ontkennen dat deze edelsteen echt bijzonder is en dat deze mythes en legendes hebben bijgedragen aan het mysterieuze imago van deze steen. 

 

shop ringen met opaal

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.