Je ringmaat opmeten

Gepubliceerd op 8 januari 2022 om 15:36

Wereldwijd andere maten

Niets is zo vervelend als een ring die niet goed past. Als een ring te klein is zit hij niet comfortabel en knelt hij misschien zelfs je vinger af, maar als een ring te groot is gaat hij draaien en loop je zelfs het risico je ring te verliezen. Al met al is de maat van een ring dus erg belangrijk. Nu ben je vast wel eens bij een juwelier geweest die werkt met maten zoals 16, 17,5 en 18, maar je bent vast ook wel eens andere maten tegengekomen. In Engeland werken ze bijvoorbeeld met letters zoals M, N, O en P en in veel Europese landen met maten zoals 56, 57 en 58.  In Amerika worden de maten dan weer aangeduid met als kleinste maat 0,5 dan 1 en dan 1,5. Wat al die verschillende maten en manieren van opmeten nou precies betekenen zal ik hieronder haarfijn uitleggen met daarbij tips hoe je thuis zelf je maat kunt opmeten en alle soorten maten kan omzetten,  zodat je de juiste maat hebt in ieder land!

 

 

Engeland en Amerika

Engeland en Amerika hebben beide een compleet eigen manier van het uitdrukken van de ringmaat. In Engeland beginnen ze bij A en gaan ze per maat een letter van het alfabet af. In Amerika hebben ze voor ditzelfde systeem gekozen, alleen dan met cijfers en beginnen ze met 0,5 voor de kleinste maat. Op zich wel logisch, maar het zegt verder niets over een daadwerkelijk op te meten maat, wat het thuis opmeten moeilijk maakt wanneer je deze maten hanteert. 

 

Omtrek en diameter

De twee maten die ik zelf het meest logisch vind zijn de omtrek en de diameter van de ring, deze manier van ringmaten uitdrukken gebruiken we in Nederland en in Europa het meest. De omtrek wil zeggen de totale lengte van de buitenzijde. De diameter wil zeggen de middenlijn van de ene kant van de ring naar de andere kant van de ring. Beide zijn gemakkelijk zelf thuis op te meten!

Zelf je maat meten

De gemakkelijkste manier om je maat op te meten is met een Treasure Fox Maatje. Deze schuif je om je vinger, je trekt hem aan en je kunt zo je maat aflezen! 

Ook kun je een ring die je goed past op een liniaal leggen en zo de diameter (binnenmaat) opmeten. De gemiddelde maat waar je op uit komt meet deze methode is 17,5. Kom je dus uit op 96 dan is er iets niet helemaal goed gegaan. 

Met derde methode meet je de omtrek van je ring.  Pak een touwtje en doe deze om je vinger. Meet vervolgens de lengte van het touwtje met een liniaal. Dit is de meest onbetrouwbare methode, omdat het touwtje gemakkelijk kan verschuiven.  De gemiddelde maat waar je op uit komt met deze methode is 55.  Kom je dus uit op 3 dan is er iets niet helemaal goed gegaan. 

 

Tips

Een kwart maatje meer of minder maakt weinig verschil. Je vingers zijn namelijk niet altijd dezelfde maat. Je vingers krimpen namelijk als je het koud hebt en ze zetten uit als het warm is. Probeer daarom altijd je vinger op te meten bij een aangename temperatuur en staar je niet blind op een klein verschil in maat. 

 

 

Was deze blog behulpzaam, heb je tips of vragen, laat ze hieronder achter als reactie! 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.