Citrien

Gepubliceerd op 19 april 2022 om 12:53

Door Melany Hoff

Samenstelling: SIO2 + (AL,Fe,Ca,H,Mg,Li,Na

Hardheid: 7, bros

Transparantie: Doorzichtig, doorschijnend

Breuk: Schelpvormig, splinterig, zeer bros

Splijtbaarheid: Geen

Dichtheid: 2,63 – 2,65

Kristalstelsel: trigonaal, hexagonaal

 

Wat is een citrien?

Een citrien is een geelkleurig tot bruinkleurige kwarts. De citrien is vreugdevolle steen die warmte, geluk en vreugde in het leven brengt. De citrien reinigt zichzelf en heeft ook direct contact met de zonne-energie. De citrien behoort tot de macrokristallijne kwarts familie. Vaak komt de citrien uit Brazilië, VS, Rusland, Madagaskar, Groot - Brittanië en Frankrijk. De citrien is het sterrenbeeld van tweelingen en leeuw en de citrien werkt goed op de 3e chakra, de zonnevlecht chakra.

Geschiedenis van de citrien

In het oude grieken werd de citrien al gebruikt als edelsteen. Vanaf de romeinse tijd tot ver daarna werd deze steen gezien als een stukje van de zon. Ze dachten dat door de kleur van de citrien dat hij het zonlicht opneemt. Romeinen gebruikten de citrien vooral als amulet tegen ongeluk en duisternis, maar ook voor een lang en gezond leven. De naam citrien kwam in beweging toen de vrucht citroen via handelswegen uit het oosten bekend raakte in Europa. Dit was in de 11e en 12e eeuw n.chr.

De citrien werd in de middeleeuwen voorgeschreven als een middel om hoopvol te blijven. Ook zou de citrien voor een lang en gelukkig huwelijk zorgen. Dit is daarom ook de reden dat de mensen citrien graag in hangertjes en ringen werd gezet en gedragen.

Ook in de Victoriaanse tijd was de citrien een geliefde steen voor sieraden dankzij het kasteel Balmoral in de Schose Hooglanden. Koningin Victoria maakte kennis met deze prachtige edelsteen, de citrien. Zij werd er een grote bewonderaar van deze kwarts.

De herkomst van de naam

De naam citrien wat ook wel citrienkwarts genoemd en hij is afgeleid van de naam citrus wat in het Latijns citroenboom wordt genoemd

 

Spirituele werking

De citrien hoort vooral bij de zonnevlechtchakra (3e chakra), maar de steen werkt ook heel goed op de andere chakra's. Doordat je de citrien op je zonnevlecht legt, zal de zonnevlecht zich veel meer ontspannen. Het is zelfs mogelijk dat hierdoor je hele lichaam zal kunnen ontspannen. Door de citrien op de thymus te leggen zal men veel meer hoopvol zijn. De thymus is een orgaan die te vinden is tussen het borstbeen, maar die afneemt naarmate men ouder wordt. Hij speelt een belangrijke rol in het afweersysteem. Door het dragen van een citrien zul je merken dat je veel meer positiever in het leven zal gaan staan. De steen werkt het beste wanneer je oorbellen draagt, dit omdat hij de hersenhelften in evenwicht brengt.

 

Mentale werking

De citrien werkt mentaal heel goed bij geestelijke inspanning om bijvoorbeeld alert te blijven en de grote verbanden te kunnen zien. De citrien geeft een grote ondersteuning bij verschillende studies zoals geologie wat ook wel aardkunde genoemd wordt, geschiedenis en sociologie. De steen geeft je zelfvertrouwen, waardoor dit helpt om jezelf te accepteren zoals je bent. Ook staat deze steen bekend om dat hij goed helpt tegen faalangst.

 

Fysieke werking

De citrien heeft een overduidelijk werking op je fysieke lichaam. De citrien heeft namelijk onder andere een heel groot effect op de spijsvertering. Hij bevordert daarin de galblaas, hij helpt de lever het bloed te ontgiften en bekrachtigd daarbij ook de alvleesklier. De citrien verminderd verschillende leverklachten, zoals een koud gestel, leververvetting en levercirrose, ook versterkt deze steen het immuunsysteem, de blaas, de nieren en de darmen. De blaasontsteking en nierontsteking genezen sneller wanneer u een citrien bij u draagt. Bij ouderdomssuikerziekte is het nuttig om hierbij ook een citrien te dragen, dit versterkt namelijk de alvleesklier. Een citrien die aluminium bevat heeft een bevorderde werking op de zenuwen en zenuwen die beschadigd zijn door bijvoorbeeld een beknelling worden genezen met een citrien.

 

Soorten citrien

Er zijn veel verschillende soorten van de citrien. Er bestaat een citrien die aluminium bevat. Deze steen kun je vaak herkennen doordat hij vaak wat lichter gekleurd is dan de ijzerhoudende variant. Deze steen heeft hierdoor ook een stimulerende werking op de zenuwen.

Citrien is geel tot oranjebruin van kleur. Deze steen behoort tot de macrokristallijne kwartsfamilie. Deze vreugdevolle steen wordt vaak nagemaakt door een amethist of rookkwarts te verhitten. Deze variant werkt minder krachtig dan de natuurlijke variant,de citrien. Smokey citrine is een samenvoeging van een citrien en de Rookkwarts.

De steen komt zeer overeen met bergkristal, amethist en rookkwarts. Citrien amethist kunnen in één steen voorkomen: het resultaat wordt ametrien genoemd.

Donkere varianten van citrien zijn ijzerhoudend en de hele lichte varianten zijn aluminiumhoudend.

 

Verzorging

De citrien kan op alle manieren worden gereinigd, maar we raden u aan om een beetje op te passen met zonlicht.

 

Toepassingen

- De citrien kan op of bij het lichaam gedragen worden, maar bij voorkeur het liefst op de huid.

- Er kan met deze edelsteen gemediteerd worden.

- De citrien kan verwerkt worden tot een elixer en dit werkt met name goed bij menstruatieklachten en wanneer je in de overgang komt.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.