Nooit meer groene vingers: alles over metalen!

Gepubliceerd op 5 mei 2020 om 15:24

925, sterling, gold-plated, 14 karaat, wat?

Eindelijk heb je dat ene perfect sieraad gevonden dat precies matcht bij dat ene jurkje. Je bent helemaal happy, draagt het dag en nacht, maar na een paar dagen merk je dat je huid helemaal groen is geworden! Hoe kan dit en nog beter: hoe kun je dit voorkomen? lees in deze blog alles over verschillende soorten metalen, de prijscategorie waar elk soort metaal in valt, hoe het nu zit met termen als 925, sterling zilver, 14 karaat, gold-plated, gold filled etc en met name: hoe voorkom je die groene vingers?

 

Groene vingers van goldplated onedel metaal koper vermeil of rolled gold

Edel of onedel

Wat wij edele en onedele metalen noemen is een gradatie van de mate waarin een metaal oxidatie en/of roest vertoont en dus eigenlijk vatbaar is voor andere stoffen. Als voorbeeld van een "zeer onedel" metaal kun je bijvoorbeeld koper nemen. Koper wordt al snel bruin als het in aanraking komt met andere stoffen, maar vertoont ook na verloop van tijd groene oxidatie. Goud is een voorbeeld van een "zeer edel" metaal. Goud blijft altijd dezelfde kleur houden, maar een nadeel van goud is dat het heel zacht is. Een ring van puur goud zou je bijvoorbeeld met je vingers in een kunnen knijpen. Metalen worden daarom vaak gelegeerd, wat betekent dat ze worden samengesmolten om ze bijvoorbeeld harder of sterker te maken.

Die groene vingers ontstaan wanneer een (onedel) metaal reageert op de natuurlijke zuren en vetten in je huid. Hierdoor kan het metaal verkleuren en een groene aanslag achterlaten op je huid. Gelukkig kan je dit zo wegpoetsen als je even grondig je handen wast. Iedereen heeft een andere zuurtegraad in zijn huid en dus kan het zijn dat je vriendin nergens last van heeft, terwijl jij al na een half uur groene aanslag krijgt (zoals ik helaas!). Van zilveren sieraden krijgen maar weinig mensen een aanslag, gouden, stalen en titanium sieraden zijn hypo allergeen, dus hier krijgt bijna niemand aanslag van. Deze laatste twee worden daarom ook vaak gebruikt bij piercings. 

Zilver

Zilver is een edel metaal dat verkleurd en geen last heeft van roest, maar wel oxidatie vertoont. Zilver wordt namelijk met verloop van tijd zwart, maar gelukkig geeft dit niet af op de huid. Soms worden sieraden ook expres zwart gemaakt en wordt dit juist als mooi gezien. Wil je dat je zilveren sieraad mooi zilver blijft, poets het sieraad dan op met een zilverpoetsdoek. 

Zilver is van zichzelf, net als goud, erg zacht en wordt daarom vermengt met andere metalen om het harder te maken. Hierdoor staat er in zilveren sieraden vaak een 925 stempel. Dit betekent dat het sieraad voor 925/1000 delen bestaat uit puur zilver. De overige 0075/1000 delen zijn andere metalen. Zilver met een 925 legering wordt ook wel sterling zilver of eerste gehalte zilver genoemd. Sterling zilver is wereldwijd de norm en zal je overal tegenkomen. Met name vroeger werden er ook sieraden gemaakt voor tweede gehalte zilver, met een 835 stempel en in Peru werkt men ook met 950 zilver.

Zilver kost op het moment van schrijven 496 euro per kilo puur zilver. 

 

Voorbeeld wat is 925 sterling zilver

Een zilveren ring met geoxideerd zwart en een "925" stempel aan de binnenkant.

Goud

Net zoals zilver heeft ook goud geen last van roest, maar ook niet van oxidatie. Puur goud is erg kostbaar en zacht, daarom wordt er voor gekozen om ook goud te vermengen met andere metalen.

Goud wordt in Nederland (en ook in vele andere landen) officieel verkocht in twee gradaties: 14 karaats goud, 18 karaats goud. In het buitenland kom je ook 9, 10, 15 of 22 karaats goud tegen. 9 en 10 karaats goud wordt bijvoorbeeld in Engeland veel gebruikt en was in de victoriaanse tijd heel populair. Veel Engelse sieraden zijn daarom 9 karaat. 22 karaats goud wordt veel gebruikt in het midden oosten, Azie en Zuid Amerika. Puur goud is 24 karaats goud, dus je kunt je waarschijnlijk indenken dat 14 karaats goud niets meer is dan 14 delen puur goud en 10 delen andere metalen. Net zoals bij zilver wordt dit aangegeven door 1000e delen, dus in een 14 karaats gouden ring zie je een stempel met 585. Dit betekent dat de ring voor 585/1000 delen bestaat uit puur goud en dat de overige 415 delen andere metalen zijn. Wanneer je een variatie aanbrengt in de overige metalen kun je verschillende tinten goud krijgen, zoals rosé goud (meer koper) of witgoud (meer zilver). 

Uiteraard heeft de legering ook invloed op de kostbaarheid van het goud. 22 karaats goud bestaat voor meer delen uit puur goud en is daarom kostbaarder dan 14 karaats goud. Let wel op dat 22 karaats goud veel zwakker is! 22 karaats goud is doorgaans veel zachter dan 14 karaats goud en wordt vaak in mindere mate gebruikt, met als gevolg dat je een licht en dun sieraad hebt, dat ook nog eens veel zachter is. 9 karaats goud daarentegen is ontzettend duurzaam en hard, maar zal net als alle andere goud legeringen zeker niet verkleuren. 

Goud kost op het moment van schrijven 50.990 euro per kilo puur goud. De goudprijs stijgt en daalt, maar is relatief gezien een stabiele investering, vandaar dat veel mensen handelen in goud. Mocht je hier interesse in hebben, neem dan een kijkje op de website van mijn groothandel cookson-drijfhout. Hier kun je baren goud kopen als investering en ook oud goud verkopen voor de hoogste prijs. Ga alsjeblieft niet naar lokale goudkantoren, want hier krijg je altijd minder geld voor je ingeleverde goud!

 

Een goldplated of vermeil ring met een 925 sterling zilver stempel. 

Gold-plated, vermeil, gold filled, rolled gold, RVS

Omdat goud erg kostbaar is worden er allerlei manieren verzonnen om toch goud te dragen, maar voor een kleinere prijs. Waar je hierbij rekening mee moet houden is dat deze methodes allemaal op den duur zullen slijten, dus let er ook op welk metaal onder het goud zit, want dit zal naar voren komen met de tijd, en eventueel dus ook de groene vingers! Als ik persoonlijk sieraden koop, zorg ik altijd dat het metaal zilver is met daarover een laagje goud, zodat ik nooit uitslag krijg en altijd het verguld-proces kan herhalen bij mijn groothandel. Een ander goed alternatief is rvs (roest vrij staal) met een laagje goud. Staal is zo hard dat het bijna niet slijt en dus gaat het laagje goud langer mee. 

Gold platen is een ingewikkeld proces waarbij met elektriciteit goud, dat opgelost is in een badje, wordt aangetrokken op een onedel of zilveren sieraad. Vermeil is dan weer de specifieke benaming voor gold-plate over sterling zilver. Het kan worden gedaan in verschillende diktes aan de hand van hoe lang een sieraad in het bad zit. Dit wordt aangegeven met micron. Vier micron is dus een dikkere laag dan 2 micron. Dit proces kan altijd herhaald worden (als de edelstenen tegen het badje kunnen) en kan ook worden toegepast op al bestaande sieraden. Platen wordt niet alleen met goud gedaan, maar ook met zilver, rhodium of platina. 

Gold filled of rolled gold sieraden zijn gemaakt van een kern met daarop gedrukt het 14 of 18 karaats goud. Het is dus een dikkere laag goud op een onedel basis metaal. Dit zorgt er voor dat de sieraden heel lang mee gaan en hun kleur behouden, maar de prijs wel lager uitvalt.

De prijs van gold-plated, vermeil, gold filled of rolled gold sieraden hangt af van het basismetaal en hoe dik de echt gouden laag is. 

 

Heb je nog vragen of wil je meer weten, laat hieronder een reactie achter en ik zal al je vragen zo goed mogelijk beantwoorden.

 

 

Shop direct gouden sieraden, waar je geen groene vingers van krijgt!

Reactie plaatsen

Reacties

J v Heiningen
3 jaar geleden

ik wil wel even wat vragen ..ik heb iets gekocht en getoets met toetswater en blijkt 18 karaat goud te zijn( technoflux ) ik heb dit verkocht maar degene verteld mij dat het metaal is nu is het wie heeft gelijk .. er worden verschillende metalen gebruikt voor een sieraad ( betreft een trouwring ) ik ben op zoek naar een passende antwoord kan je mij hiermee helpen ?
J v Heiningen

Treasure Fox
3 jaar geleden

Hi J v Heiningen,

Allereerst wat een vervelende situatie! Ik begrijp de verwarring.

Het kan zijn dat er verschillende metalen gebruikt worden bij een sieraad. Vaak wordt dan een basis metaal (onedel) nog bedekt met bijvoorbeeld 18k goud. Het kan zijn zijn dat je het laagje 18k goud toetst op 18k goud, maar dat daaronder eigenlijk een onedel metaal zit. Daarom moet je eigenlijk altijd bij het toetsen een laagje wegvijlen (dus doe dit ergens op een plek dat het niet te veel opvalt) en dan pas toetsen. Zo voorkom je dat je een goldplated sieraad test als zijnde massief goud.

Nu weet ik natuurlijk niet of dit het geval is geweest bij dit sieraad, maar het zou een verklaring kunnen zijn voor de discussie.

Hopelijk helpt dit en een heel fijn weekend toegewenst!

Sophie

Treasure Fox

Amber
3 jaar geleden

Als ik een ring van edelstaal koop, zal deze dan niet verkleuren?

Treasure Fox
3 jaar geleden

Hi Amber,

In principe is edelstaal door en door zilverkleurig, dus als het zilver is, zal het niet verkleuren. Als het goldplated is, zal toch het laagje goud er uiteindelijk afslijten. Je houdt dan een zilver-kleurig sieraad over.

Liefs en stay safe,

Sophie

Treasure Fox

J Niehof
3 jaar geleden

Hallo,

Ik heb onlangs op Etsy een ring gekocht die in de omschrijving werd gepresenteerd als Sterling Zilver. Toen ik de ring ontving viel mij al op dat een stuk rand (ter hoogte van de gravering) wat beschadigd was. Het leek alsof er echt stukjes afgebladderd waren. Dit vond ik al raar bij een echt zilveren ring. Vervolgens werd mijn vinger groenig na de eerste dag dragen. Ik vermoed dat de ring helemaal niet echt sterling zilver is... de verkoper beweerd echter van wel.
Maar naar mijn weten (en vele jaren ervaring met het dragen van zilveren ringen) verkleurd he huid toch niet van echt zilver? Gr Jo

Treasure Fox
3 jaar geleden

Hi Jo,

Wat vervelend dat de ring niet is wat je er van had verwacht. Als ik je verhaal zo lees denk ik dat je helaas gelijk hebt en dit geen zilver is.

Afbladderen zou een Sterling zilveren ring niet moeten doen en groene vingers zou je er zeker ook niet van moeten krijgen. Het kan wel zijn dat het zilver oxideert en je vingers zwart maakt, maar groen is echt van koper.

Je zou het bij een juwelier of bij mij kunnen laten testen, dan weet je het zeker.

Mocht ik je kunnen helpen, stuur me even een dm op Instagram of een berichtje via het contactformulier, dan kunnen we een afspraak maken. Ik test met liefde je ring even zonder dat daar verder kosten aan verbonden zijn.

Liefs,

Sophie

Fiep
9 maanden geleden

Ik heb een tijdje gold plated sieraden gedragen die toch groen afgaven aan mijn nek en vingers. Nu krijg ik het groene niet van mijn huid af! Help wat kan ik doen?

Treasure Fox
9 maanden geleden

Hi Fiep,

Wat vervelend, maar geen paniek. Het kan geen kwaad en meestal is een make-up remover voldoende om het weg te krijgen van de huid en anders kan ook alcohol het wegkrijgen. Lukt dit allemaal niet, dan zou ik even een paar dagen wachten, dan verdwijnt het vanzelf.

Let er bij gold plated sieraden altijd op wat het metaal is waar het gouden laagje overheen zit. Als dit stainless steel is of zilver dan zullen je vingers niet groen worden. Maar als het “brass” messing of koper is, dan kun je er beter ver van wegblijven om groene vingers te voorkomen. Ik moet zeggen dat dit op veel websites helaas moeilijk terug te vinden is, maar zorg dat je dit achterhaalt voordat je een aankoop doet.

Ik hoop dat dit helpt!

Liefs,

Sophie