Victoriaanse sieraden

Gepubliceerd op 15 oktober 2020 om 19:12

Door Lois Kievietsbosch

 

Victoriaanse sieraden

 

Victoriaanse sieraden, ook wel Europese sieraden genoemd zijn ontstaan in de 19e eeuw. De trend begon in het Verenigd Koninkrijk, door drager koningin Victoria. Een icoon die naast vele trends ook deze sieraden onder de aandacht wist te brengen.  Ze droeg tijdens haar huwelijk met koning Albert een Victoriaanse ring, in de vorm van een slang die rond de vinger beweegt, als symbool voor de eeuwige liefde. Door deze betekenis werd de periode 1837 tot en met 1861 beschreven als de periode vol romantiek en passie.

 

Symboliek met emotie

Binnen de term Victoriaanse sieraden, wordt er veel gebruik gemaakt van diverse symbolieken gebaseerd op thema’s zoals rouw, liefde en mystiek.

Zo heb je bovengenoemde de slang die staat voor eeuwige liefde, het klavertje vier (eentje die we natuurlijk allemaal kennen) die staat voor geluk, net zoals een hoefijzer, een kruisje dat symbool staat voor het geloof en een zwaluw die staat voor een veilig thuiskomen of een snelle terugkeer.

 

Periodes

Ook de soorten stenen die worden gebruikt voor een Victoriaans sieraad spelen een belangrijke rol. Daaraan kun je namelijk afzien uit welke periode een Victoriaans sieraad komt. In de eerste periode van deze victoriaanse sieraden werd met name een gotische stijl gehanteerd, daarin werd gebruik gemaakt van veel (zaad) parels en koraal.

In de middelste periode waren Victoriaanse sieraden te herkennen aan hun uitbundigheid door veel tierelantijnen en kleur. Denk hierbij aan de dearest ring waarin allerlei verschillende edelstenen werden gebruikt waarvan de eerste letters van de stenen het woord dearest spellen. Hier zie je ook de symboliek, waar Victorianen gek op waren, weer terugkomen.

De laatste periode stond in teken van rouw. Dit kwam voornamelijk door de vroege dood van Koning Albert, waarna Onyx en rode Granaat veel werden toegepast wegens hun donkere en sombere uitstraling. Ook werden zogenaamde mourning sieraden een trend in Engeland omdat men graag de stijl van koningin Victoria kopieerde. Denk hierbij aan sieraden met gevlochten haar van een overledene, sieraden met tanden van overledenen of as/bloed sieraden.

In de jaren '70 hebben victoriaanse sieraden een comeback gemaakt. Opnieuw was er behoefte aan liefde en romantiek door de hippie beweging en sieraden met een lieve symboliek waren weer even de rage. Vandaar dat veel vintage sieraden in victoriaanse stijl eigenlijk uit de jaren '70 komen. 

 

Vormen

Victoriaanse sieraden werden natuurlijk niet alleen geuit in ringen maar ook in andere vormen van accessoires zoals armbanden, broches en bedels, voor bijvoorbeeld aan kettingen. Vooralsnog is de meest gebruikte vorm van Victoriaanse sieraden toch echt de spraakmakende ring. Met haar prachtige symboliek en interessante, maar ook soms excentrieke betekenis.

 

Shop direct Victoriaanse sieraden

Reactie plaatsen

Reacties

Marijcke de Jong
3 jaar geleden

heel interessant artikel, maar meteen bij jou een mooie victoriaanse broche met zaadparels en klein robijntje gekocht.